Lifedrive loses Bluetooth GPS connection

Questions and problems regarding connecting GPS Receivers.

Moderators: Scott, PathAway

Guido
Posts: 13
Joined: Wed Feb 22, 2006 9:11 pm
Location: Belgium

Lifedrive loses Bluetooth GPS connection

Postby Guido » Tue Mar 07, 2006 7:56 pm

Pathaway 4 works great, but I only have one big problem. When navigating I always lose connection with my gps. This can happen after some minutes or after half an hour. I see then that my position on the map no longer changes ans then I get the message "no response from GPS". When trying to activate the connection, a window appears " Bluetooth Serial Port, preparing ..." and then, after some time, I get the message : "invalid gps device configuration, Err : 780".
When this happens, and it happens nearly each trip, the only thing I can do is a hard reset of my device. After that I can start again ...
This problem (losing connection) does not happen with TomTom or Cetus ...
When closing Pathaway after losing connection, I can start TomTom without problems ...
Is this a bug in Pathaway or what does the error-message tells ??? Is this message (Err : 780) generated by Pathaway or by Palm OS or by ... ?

Thanks in advance,

Guido

astawowc
Posts: 1
Joined: Mon Apr 10, 2006 6:56 am
Location: Australia

losing gps connection

Postby astawowc » Mon Apr 10, 2006 6:59 am

Have exactly same problem on my LifeDrive. There is no problem when using Tungsten T3 or M515. Didn't find a solution yet but suspect that LifeDrive's bluetooth serial port has something to do with this.

Cheers
Andrew

p_vanderlinden
Posts: 21
Joined: Sun Apr 02, 2006 8:45 pm
Location: The Netherlands

Loosing GPS Connection

Postby p_vanderlinden » Wed Apr 12, 2006 8:15 pm

Have the same problem as you describes on my Lifedrive. Do not know what the reason is, but I will follow your topic and hope someone will show us the solution. The application is great but the time you can use the application each time is just a couple of minutes.

User avatar
Scott
Site Admin
Posts: 1033
Joined: Mon Apr 18, 2005 8:49 pm
Location: Ontario, Canada
Contact:

Postby Scott » Sat Apr 15, 2006 1:14 am

Some things you can try:
- Set the baud rate to as low as the GPS can handle. Ie. 4800 baud.
- Try the other NMEA settings. NMEA-HOLUX and NMEA-NAVMAN use slightly different techniques.

We are working to figure out the exact problem. It does appear to be a problem with the LifeDrive bluetooth communications.

Guido
Posts: 13
Joined: Wed Feb 22, 2006 9:11 pm
Location: Belgium

Postby Guido » Sat Apr 15, 2006 5:26 pm

:D Thanks, Scott.
I appreciate you takes this problem serious and I look forward to a solution for this problem. PW4 is great (when it works) ans I would use it nearly daily ...

Guido

p_vanderlinden
Posts: 21
Joined: Sun Apr 02, 2006 8:45 pm
Location: The Netherlands

GPS communication

Postby p_vanderlinden » Sat Apr 15, 2006 9:11 pm

Dear Scott,
Thanks for your suggestions. I changed my settings according your advice. Unfortunately this did not solve the problem.
I really hope you (or your team) could find out the real reason causing this problem. Other suggestions to experiment with are always welcome. Appreciate your efforts.
Kind Regards,
Pieter

User avatar
Minjin
Posts: 23
Joined: Mon Feb 13, 2006 1:51 pm
Location: SWITZERLAND

Postby Minjin » Tue Apr 18, 2006 12:46 pm

As Guido has asked to me because I don't have the same problem as you. Here are my settings.

Image

Maybe the receiver has a problem !? Try to connect the receiver to another PDA or computer.
Or connect another receiver to your PDA. Ask a friend or a shop to help you.

I hope you'll fixe your problem.

p_vanderlinden
Posts: 21
Joined: Sun Apr 02, 2006 8:45 pm
Location: The Netherlands

Loosing GPS communication

Postby p_vanderlinden » Thu Apr 20, 2006 8:14 pm

Hello Minjin,
Thanks for your suggestion about the baud-setting. I tried this setting, however, it did not solve the problem. After a minute or two the communication is terminated. Do you have special settings for the buffersize, event-timeout or specific Lifedrive Bluetooth parameters ?
The GPS receiver works well with other PDA's, so the problem is the Pathway application or the interaction between Pathway and the Lifedrive PDA.
Hope the forum members together can solve this nasty problem.
Thanks for your efforts anyway.
Kind Regards,
Pieter van der Linden, The Netherlands

Guido
Posts: 13
Joined: Wed Feb 22, 2006 9:11 pm
Location: Belgium

Postby Guido » Thu Apr 20, 2006 9:36 pm

Hello,

Also for me, anything has changed.
I followed the suggestions of Scott (variation in nmea-settings) en those of Minjin (changing baud-rate) and each time (after 5 tot max 10 minutes) Pathaway 'hangs' and after some time I get the message 'no response from gps'. The only thing I can do than is a 'reset'.
Inbetween I tried a long trip with TomTom without problems.

Thanks to everyone for the efforts.

Guido

User avatar
Minjin
Posts: 23
Joined: Mon Feb 13, 2006 1:51 pm
Location: SWITZERLAND

Postby Minjin » Fri Apr 21, 2006 8:12 pm

Maybe have a look around these prefs !
There is nothing in BT pref. just ON/OFF. Isn't ?
I'll try PA soon to be sure it still works fine ! :?

Image

But I think it won't change! If the prefs are wrong it won't works even 5 minutes !!

Good luck !!

Ask if I can do something !!

p_vanderlinden
Posts: 21
Joined: Sun Apr 02, 2006 8:45 pm
Location: The Netherlands

loosing GPS communication

Postby p_vanderlinden » Tue Apr 25, 2006 2:07 pm

have tried all recommended settings, unfortunately, without positive results. thanks anyway. seems to be a problem with the interaction of the Lifedrive and the Pathway application or a problem with the serial bluetooth section in the Lifedrive. not my expertise.
hope some smart guy or girl could find the bug.

User avatar
Minjin
Posts: 23
Joined: Mon Feb 13, 2006 1:51 pm
Location: SWITZERLAND

Postby Minjin » Tue Apr 25, 2006 2:24 pm

Allready tried another soft as cotogps or cetusgps ??

If you can stay connected you know that is not your GPS or Lifedrive !!

p_vanderlinden
Posts: 21
Joined: Sun Apr 02, 2006 8:45 pm
Location: The Netherlands

loosing GPS-communication

Postby p_vanderlinden » Wed Apr 26, 2006 8:51 pm

Have downloaded both CotoGPS and CetusGPS. Both applications gave the same problem. I have also used BTSerial, which gives just the raw output from the GPS. Also here the Bluetooth communication did freeze after some minutes.
So, in my opinion, the problem must be the Lifedrive. A couple of months ago I have updated the system of my Lifedrive. Minjin, do you also have this updated system or do you use the original version.
I propose for those users who have the same problem as I have, to continue our search for a solution on the forum of the manufacturer of the Lifedrive. Does someone know where I/we could find this forum or Internet helpdesk ??

User avatar
Minjin
Posts: 23
Joined: Mon Feb 13, 2006 1:51 pm
Location: SWITZERLAND

Postby Minjin » Thu Apr 27, 2006 1:43 pm

:( I have the update. It was working well before and after the update. I'm now testing Tomtom and no connection lose.

:idea: One thing is possible to test if it is not allready tested.

1) Performe a backup of your life drive (only ram if update 2).
2) Hard reset (ram only if update 2)
3) install the GPS software provided with your receiver
4) test it.

:!: don't reinstall your LD before the test and don't change any parameters !

If this doesn't works :

1) your LD is bad or...
2) your receiver is bad or...
3) LD and receiver doesn't like to work together

So...

1) test another PDA with the receiver
2) test another receiver with your LD

in that way you will know exactly what is wrong !!

I hope that will help you ! :?

User avatar
Scott
Site Admin
Posts: 1033
Joined: Mon Apr 18, 2005 8:49 pm
Location: Ontario, Canada
Contact:

Postby Scott » Wed May 10, 2006 11:30 pm

We have now done full testing with the Lifedrive and Bluetooth GPS.
It is true that the Lifedrive will lose the connection with the Bluetooth GPS after a couple minutes. Only a soft-reset
As of yet we have not found a workaround for this problem.

<b>Lifedrive Owners will need to contact Palm to get an Update for their Lifedrive to resolve this.</b>


Return to “GPS Receiver Support”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest